Produkty
PIEROGI WIGIERSKIE
Pierogi wigierskie Pierogi wigierskie
Są to niecodzienne pierogi, serwowane na słodko. Sekret ich niesamowitego smaku ukryty jest w rodzinnej tajemnicy na ciasto. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie jedynie kobiecej części rodu. Do dzisiejszego dnia żaden mężczyzna nie poznał tego przepisu. Słodkim dopełnieniem jest farsz, na który składają się zawsze świeże owoce lub domowe przetwory. W zależności od tego co serwuje matka natura są to truskawki, czarne jagody, wiśnie, jabłka, gruszki i wiele innych.
Produkt jest wpisany na listę produktów tradycyjnych
MINISTERSTWA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
SĘKACZ
Przygotowanie Produkcja sękacza Gotowy sękacz
W Niemczech znany jako BAUMKUCHEN, na Litwie jako ŠAKOTIS. Jednak bez znaczenia na kraj nazwa odnosi się do wyglądu ciasta, które przypomina pień drzewa z wieloma sękami. Powstaje nad wolnym ogniem albo przy użyciu paneli spiralnych, które zapiekają kolejne warstwy ciasta tworząc słoje pnia. Ciasto charakteryzuje się niezwykle delikatną konsystencją, wręcz rozpływa się w ustach. Ponadto z uwagi na wysoką temperaturę pieczenia zachowuje smak i przydatność do spożycia nawet do miesiąca.
MROWISKO
Mrowisko
Są to płatki z ciasta zbliżonego do faworkowego, ułożone w kopczyk, połączone miodem (z własnej pasieki) oraz posypane makiem i rodzynkami. Całokształt ciasta imituje kopiec z małymi mrówkami, stąd nazwa ciasta.